Blog: Ideaal Benoveren, Verwarmen en Ventileren

Waarom kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp?

Ben je aan een renovatie of nieuwbouwproject bezig? Dan heb je ongetwijfeld veel keuzes die je zal moeten maken.  Één van de belangrijkste is uiteraard de verwarming. Je wilt een verwarmingssysteem dat veel comfort geeft en daarbovenop nog eens energiezuinig is. Door de vele mogelijkheden op de markt is dit tegenwoordig geen makkelijke keuze. Radiotoren op een CV-ketel die veel te hoog gedimensioneerd is? That’s a no go! Ik leg je daarom uit waarom je moet kiezen voor het systeem van de toekomst: een lucht-lucht warmtepomp.

 

Jouw project

Elke woning is anders en jouw voorkeuren zijn daarom ook specifiek. Toch moet iedereen rekening houden met éénzelfde ding: isoleren! Sinds 2021 is het verplicht je nieuwbouw of renovatie te bouwen volgens het BEN-Principe (Bijna Energie Neutraal). Hierbij komen veel EPB-eisen kijken. Eén van deze eisen is goed isoleren. Door te isoleren bescherm je je woning tegen onnodig energieverlies en houd je de stookkosten daarom zo laag mogelijk.  Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Toch heeft isoleren ook nadelige effecten…

De addertjes

Door heel goed te isoleren bespaar je op je energierekening en draag je bij tot het klimaat. Vaak wordt hierbij het binnenklimaat van de woning vergeten. Je woning wordt kierdichtgemaakt en vervuilde lucht krijgt zo niet de kans om de woning te verlaten. Een goed geïsoleerde woning biedt dus voordelen, maar bij gebrek aan goede ventilatie wordt vuile lucht (veroorzaakt door o.a. wassen, koken, douchen en uitademen) niet ververst en ontstaat er een ongezond binnenklimaat.

Een gezond binnenklimaat is één. Een comfortabel binnenklimaat is twee. Door goed te isoleren wordt niet alleen de vieze lucht binnen gehouden, maar ook de warmte. Logisch toch… Dat is juist de bedoeling. In de zomer werkt dit enkel vaak te goed met als gevolg dat de warmte niet meer buiten is te krijgen. Dit geeft veel discomfort tot gevolg. Vaak zie ik mensen daarom 2 keer investeren: eerst in verwarming en dan in koeling. Deze koeling komt dan voor in de vorm van airco’s. Doorgaans hoog-aan-de-wand modellen die jouw mooie interieur te niet doen. Dit kan makkelijk vermeden worden door onze lucht-lucht warmtepompen waarmee je perfect kan klimatiseren.


 

Wat is klimatiseren en hoe doe je dat?

Klimatiseren is niets anders dan zorgen voor een perfect binnenklimaat: gezonde lucht, met een goede luchtvochtigheid én op de juiste temperatuur… het hele jaar door. Koeling, verwarming en ventilatie zijn dus de kernbegrippen. Maar hoe worden deze technieken dan gecombineerd? Een goed plan start bij de ontwerpfase van je woning.

The way-to-go

Een lucht-lucht warmtepomp komt voor in vele vormen. In de residentiële sector zijn deze het meest gekend als airco’s die ook kunnen verwarmen.  Toch gaan we het niet over dergelijke hoog-aan-de-wand modellen hebben. Waar we het wel over gaan hebben zijn luchtgroepen die centraal geplaatst worden: kanaalunits. Dergelijke luchtgroepen worden vaak in een technische ruimte, kelder of zolder geplaatst. Vanaf de kanaalunit vertrekken luchtkanalen die zorgen voor de toevoer van warme of koude lucht. Aan de achterkant van de unit wordt een afzuigkanaal gemonteerd zodat er steeds een goede luchtcirculatie is.

Het gebalanceerd ventilatiesysteem zorgt dan weer voor gezonde lucht. In een normale situatie heeft een ventilatiesysteem ook luchtkanalen door heel je woning lopen. Namelijk luchtkanalen om af te zuigen in vochtige ruimtes (badkamer, toilet, keuken) en luchtkanalen om in te blazen in droge ruimtes ( leefruimtes, slaapkamer,..).  De pulsie kanalen van de ventilatie-unit zijn door de lucht-lucht warmtepomp overbodig geworden. Vanaf de ventilatie-unit vertrekt er dus maar één kanaal naar de kanaalunit.
 

De luchtkanalen monden dan uiteindelijk uit in mooie roosters en ventielen in je vloer, wand of plafond.

Luchtverwarming: werkt dat wel?

Luchtverwarming is in België een minder gekende manier om te verwarmen. Toch... onbekend is niet onbemind, in dit geval. Luchtverwarming is eigenlijk iets dat is overgewaaid uit Amerika. Jep, nu je dat weet let je maar eens op als je je typisch Amerikaanse Netlfix-serie opzet. Overal zie je luchtroosters… dan moet dat wel goed zijn, hè? 

Geen zorgen, Thermad-Brink heeft de Amerikaanse techniek al meer da 30 jaar ervaring. Al sinds 1993 zijn wij invoerder in België van luchtgroepen voor verwarming/koeling en ventilatie in de residentiële sector. Onze studiedienst berekend en tekent alle plannen uit om de optimale realisatie te bekomen. Zo ben je zeker van gezond en aangenaam binnenklimaat.