Blog: Last van Geur (houtrook)?

Waarom investeren in Ventilatie?

Hebben de buren een houtkachel of open haard of steken ze buiten graag de vuurkorf aan? Voor omwonenden met gevoelige luchtwegen kan dit enorme overlast geven. Roetdeeltjes, die via ramen en ventilatieroosters de woning binnenkomen, veroorzaken vaak allergische klachten en zelfs benauwdheid.

Van houtrook kun je behoorlijk ziek worden en ook de stank is erg hinderlijk. Houtstook is niet gezond. Bij het stoken van hout komen stoffen vrij, zoals fijnstof, die nadelig zijn voor de gezondheid.
Soms wordt de kachel of vuurkorf gestookt met oud papier en karton. Deze bevatten inkt, lijmstoffen en soms zelfs plasticdeeltjes. Bij de verbranding hiervan komen zeer verontreinigende stoffen vrij, zoals zware metalen en dioxines.

Rook van hout en andere materialen kan leiden tot irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp. Het geeft klachten als hoesten en benauwdheid. Gelukkig kun je iets doen aan de overlast door houtrook.

Door je woning te voorzien van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) houd je ongezonde stoffen buiten en voorkom je gezondheidsklachten door houtrook. En wat er aan de stank te doen is, lees je hieronder.

Voorkom Hinderlijke geuren in je huis, met Koolstoffilters voor je ventilatie

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zorgt ervoor dat vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd en laat verse, gefilterde en gezonde lucht via toevoerkanalen de woning binnenstromen. Dat is stap 1 om je woning te voorzien van verse en gefilterde lucht.

De standaard filters in halen de eerste vervuiling namelijk uit de verse buitenlucht. In normale omstandigheden en in schone gebieden voldoet dit filter uitstekend om de woning te voorzien van schone en gefilterde lucht.

Maar in bepaalde situaties, bijvoorbeeld omdat de buren vaak de openhaard of de vuurkorf laten branden, kunnen speciale koolstoffilters (carbonfilters) voor het ventilatiesysteem een uitkomst bieden. Deze filters zorgen ervoor dat er geen geuren van buitenaf het huis binnenkomen.

Ultrakrachtig Filter voor de allerkleinste deeltjes

Het ventilatiesysteem kan ook worden uitgebreid met de accessoire Pure induct; deze module houdt de allerkleinste deeltjes buiten terwijl de woning volop wordt geventileerd met de beste en schoonst mogelijke lucht.

Voor de schoonste binnenlucht filtert de Pure induct kleine deeltjes uit de buitenlucht zoals fijnstof, pollen, en schimmels. Bij gebruik van een koolstoffilter is de Pure induct ook erg effectief tegen rook en geur van de open haard (houtstook) uit je omgeving. De rook wordt door de Pure induct afgevangen en bij gebruik van een speciaal koolstoffilter in de Pure induct heb je geen last meer van de branderige geur.