Loft Lier

Kunstgalerie in een voormalig sigrenfabriekje

 

“De luchtverwarming verwarmt de ruimte in enkele minuten.”

 

Vier vrienden kochten samen een voormalige sigarenfabriekje en startten de verbouwing.

Behalve de nieuwe ramen, het dak en de prachtige vloer van polybeton schreeuwde alles immers om een grondige opknapbeurt. De eigenaars gingen voor een industriële look met zoveel mogelijk open ruimte. Hier en daar kwam een kleuraccent, maar de nadruk ligt toch op soberheid.

 

De benedenverdieping was één grote open ruimte met een vloer van polybeton. Die vloer zorgt voor eenheid, maar betekende tevens een uitdaging voor de installatie van de technische voorzieningen. Hij had bijvoorbeeld opgebroken moeten worden om buizen te kunnen leggen. Daarom opteerde de eigenaar voor luchtverwarming, waarvan de buis aan het plafond net als de bakstenen van het plafond bijdraagt tot de industriële look van de loft. Het polybeton van de vloer, dat in grote ‘tegels’ werd gelegd, had een directe invloed op de

inrichting. Elke tegel kreeg een functie toebedeeld: bureau, eethoek, salon, keuken… De keuken kwam op een platform, waarin de technische voorzieningen (water, elektriciteit, airconditioning, verwarming) werden ondergebracht.

 

Toestellen: Allure