Blog: Hooikoorts


Last van hooikoorts? Gebruik fijnstoffilters!

Een zware periode in aantocht voor mensen met een graspollenallergie. Warm en droog weer in combinatie met grassen die er goed bij staan: het recept voor een hooikoortspiek! Door het warme weer in mei komen de grassen tot bloei. Normaal gesproken begint de piek eind mei/begin juni, maar soms begint de piekperiode al tijdens het Pinksterweekend. Als het weer daarna ook nog wisselvalliger wordt, duurt de graspiek ook nog eens langer. Helaas hebben veel mensen tijdens het hooikoortsseizoen last van gezondheidsklachten. Wanneer je woning is voorzien van een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) zoals een Flair of Renovent, kun je er gelukkig thuis iets aan doen. Door fijnstoffilters (pollenfilters) te plaatsen in het ventilatietoestel kunnen allergische klachten door hooikoorts in huis sterk verminderd worden of zelfs worden voorkomen.

Met de start van het mooie weer en het hooikoortsseizoen is dit hét moment om fijnstoffilters in je ventilatietoestel toe te passen. Haal in huis weer opgelucht adem!


A person blowing her nose in a tissue

AI-generated content may be incorrect.

Veelvoorkomende hooikoortsklachten zijn:

- Een loopneus of verstopte neus
- Niesbuien
- Jeukende, branderige en ontstoken ogen
- Kriebelhoest, benauwdheid en keelpijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Slecht slapen

A red and black background with circles and a circleAI-generated content may be incorrect.A red and black background with circles and a circleAI-generated content may be incorrect.A red and black background with circles and a circleAI-generated content may be incorrect.

Steeds meer mensen hebben last van hooikoorts. Maar hoe ontstaat dat eigenlijk? Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, is een allergie voor stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, planten en bomen. Pollen zweven in de lucht en kunnen zorgen voor een overgevoeligheidsreactie van de mond, ogen, neus, luchtwegen en huid. Lees hier meer over allergieklachten

Wanneer de meeste klachten zijn is afhankelijk van welke stof je allergisch bent, de bloeiperiode per soort en het weer. Een handige tool om in de gaten te houden is de hooikoortsradarHooikoortsradar geeft elke dag actuele informatie op het gebied van pollendruk, klachtenniveau, meerdaagse verwachtingen en pollentellingen per regio. Wanneer het hooikoortsseizoen start is afhankelijk van het weer: hebben we een zachte winter gehad dan start de bloei van grassen, planten en bomen eerder in het jaar. Het hooikoortsseizoen is ongeveer vanaf de maand februari tot en met september/oktober, met de hooikoortspiek in de maanden mei en juni. In deze maanden groeien de grassen volop. In combinatie met droog en warm weer zorgt dit ervoor dat veel mensen klachten ervaren en het liefst zoveel mogelijk binnen blijven.
 

Voorkom klachten

Hooikoorts Hoe kun je klachten voorkomen?

Stap 1: Ventileer je huis

We ademen meer dan 25.000 keer per dag en brengen zo'n 80% in huis door. Met de lucht die we in huis inademen komen er ook veel andere niet zichtbare stoffen en deeltjes ons lichaam binnen, zoals grofstof, fijnstof, schimmels, pollen, roetdeeltjes, bacteriën en virussen. Door goed in huis te ventileren kan je klachten door hooikoorts sterk verminderen. Maar let op: Je huis ventileren door middel van het openen van ramen kunnen de allergie klachten juist doen verergeren. De lucht die je op deze manier van buiten naar binnen haalt wordt namelijk niet gefilterd.

Ventilatiesysteem met WTW voorzien van de juiste filters
Onze ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) zijn daarom voorzien van een of meerdere filters. Bijvoorbeeld de Flair of Renovent Excellent. Deze ventilatietoestellen zorgen ervoor dat vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd en laat verse, gefilterde lucht via toevoerkanalen de woning binnenstromen. De standaard filters in dit toestel, ISO Coarse G4-filters, filteren de eerste vervuiling uit de verse buitenlucht. In normale omstandigheden en in schone gebieden voldoet dit filter uitstekend om de woning te voorzien van schone en gefilterde lucht. Voor meer vervuilde gebieden of bij specifieke gezondheidsklachten zoals hooikoorts, zijn er filters beschikbaar die nog kleinere deeltjes filteren.

A house with a room and a bed

AI-generated content may be incorrect.

 

Stap 2: Pas de juiste filters toe

Heb je last van pollen en allergieën of woon je bijvoorbeeld langs een drukke weg of in de buurt van industrie? Dan kunnen filters die net iets meer filteren dan standaard filters de oplossing zijn om gezondheidsklachten te verminderen. Daarom zijn er voor uw Brink ventilatiesysteem speciale originele filters beschikbaar die pollen en fijnstof nog beter filteren. Pollen en stuifmeel hebben een deeltjesgrootte van 10 – 200 µm. Bij de keuze van een filter is het belangrijk om goed te kijken hoeveel een filter uit de lucht kan filteren.  

 
 

Grofstoffilter, ISO Coarse 60% (G4-filter)
Dit grofstoffilter is het standaard filter in een ventilatietoestel. Woon je in een schone omgeving? Dan voldoet het G4 standaard grofstof filter (ISO Coarse). Dit filter houdt grotere stofdeeltjes en insecten tegen.

Fijnstoffilter, ISO ePM1 (F7-filter)
Een fijnstoffilter filtert naast grofstof ook pollen en fijnstof uit de lucht. Hiermee wordt niet alleen je ventilatiesysteem tegen vuil beschermd, maar komt er ook gezonde en gefilterde lucht in huis. Deze filters worden ook wel pollenfilters genoemd en is uitermate geschikt voor mensen met allergieën, hooikoorts
of luchtwegaandoeningen zoals astma. Ook indien je nabij een drukke (snel)weg woont kun je het beste kiezen voor een fijnstoffilter. Een fijnstoffilter haalt  99% van de pollen uit de lucht. Bestel hier direct je fijnstoffilter.

Originele Brink-filters
Met de originele Brink-filters garanderen wij de beste werking van het toestel en de meest schone, gefilterde lucht. Voor elke situatie hebben wij kwalitatief hoogwaardige originele Brink-filters beschikbaar, afgestemd op de omgeving en wensen. Bestel voor de meest schone lucht en de beste werking van jouw ventilatiesysteem originele Brink-filters op Filterdepot!

 

Stap 3: Extra krachtig 100% pollenvrij binnenklimaat

De Pure induct is een accessoire voor je centrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zoals een Flair of Renovent-toestel. De Pure induct is een extra krachtig filter en is uitermate geschikt voor mensen die extra gevoelig zijn voor verontreinigingen zoals pollen. Hiermee worden alle fijnstof en deeltjes gefilterd zodat de lucht zo schoon mogelijk je huis binnen komt. De Pure induct werkt op basis van ionisatie en haalt 100% van alle pollen en 99,94% van alle fijnstofdeeltjes uit de lucht. Een bijkomstig voordeel; ook alle andere zeer kleine deeltjes, zoals roetdeeltjes, pollen, schimmels, bacteriën en virussen worden afgevangen. Wil je weten hoe de Pure induct werkt?

A white machine with a black backgroundAI-generated content may be incorrect.

 

We brengen maar liefst 80% van onze tijd binnenshuis door. met de juiste filters haal je in huis weer opgelucht adem!

A person sitting in a chair

AI-generated content may be incorrect.
 

klachten door openhaard Buren

Lucht kan ook geuren bevatten. Hebben de buren een houtkachel of openhaard?  Gezellig, maar dit kan bij veel mensen met gevoelige luchtwegen allergische klachten geven. Er zijn speciale koolstoffilters (carbon filters) voor je ventilatiesysteem beschikbaar.

Lees HIER wat je kan doen tegen geur afkomstig van een openhaard of houtskool.