Hoe uw magazijn of productiehal verwarmen

Het effectief en efficiënt verwarmen van een magazijn brengt een aantal uitdagingen met zich mee die moeten worden aangepakt, zowel met betrekking tot de aard van het gebouw als de indeling van de opslagfaciliteiten erin. Een verkeerde keuze kan leiden tot een slechte warmteverdeling in de ruimte, wat ten koste gaat van het comfort van de mensen die in het gebouw werken. Het kan ook leiden tot verspilling van energie, waardoor de bedrijfskosten en de ecologische voetafdruk toenemen of het verspillen van nuttige ruimte

 

Verwarmingsopties

Er zijn in wezen twee opties voor het verwarmen van magazijnen: stralingsverwarming en heteluchtverwarming. Zoals hieronder wordt uitgelegd, is het gebruik van heteluchtverwarming (waarvan er verschillende soorten zijn) meestal de meest efficiënte optie voor magazijnen, vooral die met hoge stellingen.

 

Luchtverwarming

Zoals de naam al doet vermoeden, verwarmt een heteluchtverwarmer de lucht in de ruimte en dit verwarmt op zijn beurt de mensen die er werken. Om dit te bereiken, wordt lucht door een warmtewisselaar gezogen om de temperatuur te verhogen. De opgewarmde lucht wordt vervolgens door een ventilator door de ruimte verdeeld. Het geselecteerde verwarmingssysteem moet er daarom voor zorgen dat de verwarmde lucht gelijkmatig door de ruimte wordt verdeeld om een constante temperatuur te behouden.

Er zijn verschillende warmtebronnen voor heteluchtverwarmers. Deze omvatten een gas- of oliegestookte brander die zich in het lichaam van de kachel bevindt (direct gestookt), warm water dat via een centrale verwarmingsinstallatie naar de kachel wordt geleid, zoals een ketel (indirect gestookt) of elektrisch (direct of via warmtepomp).

 

Moderne direct gestookte luchtverwarmers zijn nu beschikbaar in condenserende uitvoeringen, die op dezelfde manier werken als condenserende ketels en een zeer hoge energie-efficiëntie leveren.

Luchtverwarmers kunnen aan het dak of de muure worden opgehangen of op de vloer staan. In het geval van vloermodellen is het belangrijk om te weten dat ze een deel van het vloeroppervlak in beslag nemen dat anders voor andere doeleinden zou kunnen worden gebruikt. Door hun positionering zijn ze echter gemakkelijker toegankelijk voor onderhoud.

Een speciaal type vloerverwarmer, speciaal ontwikkeld voor warehousing door Powrmatic Inc. in de VS, is de TEX luchtrotatieverwarming. Luchtrotatieverwarmers gebruiken grote, zeer efficiënte axiaalventilatoren om grote hoeveelheden lucht bij relatief lage temperaturen door de ruimte te verplaatsen. Bij gebruik bij lage temperaturen kunnen deze verwarmers ook gebruikmaken van condensatietechnologie om de energie-efficiëntie te optimaliseren.

 

Stralingsverwarming

Stralingsverwarming wordt meestal geleverd door hangende stralingsbuizen of, minder gebruikelijk, door stralingsplaatverwarmers die kunnen worden opgehangen of aan de muur worden bevestigd. Alle soorten stralingsverwarming zenden infraroodstraling uit en het is deze stralingswarmte die mensen en andere objecten verwarmt. Stralingsverwarming verwarmt de lucht waar het doorheen gaat niet.

 

Warmteverdeling

Een goed ontworpen luchtverwarmingssysteem verdeelt de warme lucht door de ruimte, zodat er nauwelijks temperatuurschommelingen zijn van de ene ruimte naar de andere. De sleutel hiervoor is de positionering van de heteluchtverwarmers om ervoor te zorgen dat de verwarmde lucht vrij door de ruimte kan reizen, zodat er geen 'koude plekken' zijn.

Een van de beperkingen van stralingsverwarming is dat mensen, om erdoor te worden verwarmd, zich in 'directe gezichtslijn' moeten bevinden. In een magazijn met hoge constructies, zoals stellingen, kan dit moeilijk te realiseren zijn, omdat de stellingen mensen effectief 'afschermen' van de warmtebron. Stralingsverwarming kan echter geschikt zijn als dergelijke hoge constructies niet aanwezig zijn. Het kan ook de beste optie zijn voor ruimtes die vaak openstaan ​​voor buitenlucht, zoals een laadperron.

In elk gebouw met een hoog dak is het onvermijdelijk dat een deel van de verwarmde lucht naar de bovenkant van het gebouw stijgt, waardoor er mogelijk energie wordt verspild. Het antwoord is om luchtverwarming te combineren met hangende ventilatoren die de warme lucht van het dak naar de leefruimte op vloerniveau recirculeren (destratificatoren).

 

Indeling van het magazijn

Het bereiken van een optimale energie-efficiëntie omvat zowel het selecteren van een efficiënte verwarmingsinstallatie als het effectief indelen van het gebouw om ervoor te zorgen dat er geen energie wordt verspild. De beheerstrategie zal moeten worden afgestemd op zowel de inrichting van de ruimte als de manier waarop verschillende ruimtes worden gebruikt. 

Als er bijvoorbeeld bepaalde delen van de ruimte zijn die zeer af en toe worden gebruikt, kan het nuttig zijn om het verwarmingssysteem in een zone te plaatsen, zodat die af en toe bezette ruimtes niet op dezelfde temperatuur worden verwarmd als ruimtes waar mensen de hele dag werken.

Er zijn ook voordelen aan het gebruik van een tijdgestuurde regeling om de verwarming aan te zetten voordat het werk begint, om ervoor te zorgen dat het gebouw warm is wanneer mensen arriveren en om het aan het einde van de werkdag uit te zetten.

De voorverwarmperiode 's morgens kan worden gecombineerd met weersafhankelijke regeling om de voorverwarmperiode aan te passen aan de buitentemperaturen - hoe kouder het buiten is, hoe langer de voorverwarmperiode.

Omdat elk magazijn anders is, is er dus geen standaard verwarmingsoplossing die de beste prestaties en de beste waarde voor elk magazijn biedt. In plaats daarvan is het belangrijk dat het verwarmingssysteem is ontworpen om te voldoen aan de specifieke vereisten van elk project, rekening houdend met alle hierboven besproken factoren.

 

Omgaan met dichte rekken

Aangezien logistieke en opslagbedrijven ernaar streven het gebruik van de vloeroppervlakte te maximaliseren, is er een groeiende trend om stellingen dichter bij elkaar te plaatsen, waardoor het moeilijker wordt om een effectieve distributie van warme lucht te bereiken van hangende, aan de muur gemonteerde of op de vloer staande luchtverwarmers. Ook Warmtestralers zouden in dergelijke omstandigheden niet in staat zijn om gelijkmatige verwarming te leveren.

In deze situaties is de oplossing luchtrotatieverwarming (hierboven beschreven), omdat de ventilatoren met een hoger vermogen de lucht effectief door de ruimte kunnen verplaatsen, ook door dichte rekken. Ook is er bij luchtrotatieverwarming geen destratificatie nodig. Een ander voordeel van luchtrotatieverwarming is dat het effectief is ongeacht de configuratie van de ruimte, zodat toekomstige wijzigingen in de indeling van de magazijnruimte geen wijzigingen in het verwarmingssysteem noodzakelijk maken